De cele mai multe ori, albumele stufoase de artă, enciclopediile cu coperți cartonate, pagini lucioase și ilustrații deosebite își pierd din farmec odată ce ajung pe raftul unei biblioteci personale. Ca niște flori culese, mai au parte de câteva zile de atenție, după care, perioada de glorie le trece. Cel puțin așa mi se întâmplă mie, căci n-o să iau niciodată enciclopedia civilizației antice, care cântărește vreo trei kilograme, seara în pat. Nici albumul despre suprarealism si Desmond Morris n-o să fie prea curând cartea de pe noptieră, căci m-ar ofusca lupta cu datul paginilor uriașe în loc să mă afund lin in lumea viselor.

“Greatest Books You’ll Never Read: Unpublished Masterpieces by The World’s Greatest Writers” este insă un album de referințe literare ce se deosebește de majoritatea albumelor și enciclopediilor prin formatul practic (19 x 2.5 x 24.8 cm), greutatea decentă (880 de grame arată cântarul meu de bucătărie) și prin abordarea diferită, documentând ceea ce ar fi putut să se intâmple.

Ce ar fi publicat Saul Bellow dacă nu ar fi avut o epifanie in timp ce se plimba pe străzile Parisul? În vremea aceea orașul îl deprima; vremea, diferențele culturale, toate l-au făcut pe Saul Bellow să nu îndrăgească Parisul care-i devenise noua casă în 1948. Începuse lucrul la un roman ce nu a fost finalizat (“Crabul și fluturele”) și, într-una din plimbările sale, observând o scenă banală din viața Parisului, povestea lui Augie March a devenit clară. Probabil dospise multă vreme, dată fiind ușurința cu care “Aventurile lui Augie March” s-au așternut pe hârtie, lăsănd neterminat “Crabul și fluturele”.
Ce nu ne-a spus Sylvia Plath? Cine e John Rushkin? Oare va reuși altcineva să incheie cu succes romanul “Sandition” a lui Jane Austen? Și ca bonus, vom avea oare parte și de o ecranizare BBC? Redau romanele Irenei Nemirovsky ceva din tumultul vieții sale? și multe alte întrebări, unele adresate de autor, altele iscate de această lectură.

Proiecte literare nefinalizate, lucruri neștiute din viața unor scriitori faimoși, descoperirea unor autori necunoscuți, influențe ale literaturii în cinematografie, pictură etc. și alte delicii literare pe parcursul a mai bine de 200 de pagini care încântă și vizual prin ilustrațiile deosebite, majoritatea capturând coperți de carte cu un design aparte și atât de frumoase, încât le-aș vedea înrămate într-un muzeu al literaturii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s